İstanbul’da Yaşam ve Stres
15 milyonun üzerindeki nüfusuyla İstanbul dünyadaki en kalabalık şehirlerden biri. Hem kalabalık olması hem de birçok farklı faktör İstanbul’da yaşamı stresli hale getirebiliyor. Hem kendi kendinize yapacağınız küçük yaşamsal değişiklikler hem de bir psikolog yardımı ile bu stres ile baş etmek mümkün.
İstanbul’da stres büyük şehir hastalığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle İstanbulda psikolog ihtiyacı günden güne artıyor. İstanbul’un sunduğu olanaklar kuşkusuz çok fazla. Bütün bu sayısız olanakların yanında İstanbul’da yaşam maalesef zaman zaman herkes için stresli hale gelebiliyor. Şehirlerdeki stres oranını araştıran çalışmalar göre maddi endişeler, trafik, artan yaşam giderleri, insanların sabırsız tutumları, yoğun çalışma saatleri, kötü hava koşulları stresi artırıcı en önemli faktörler.
STRES İLE BAŞA ÇIKMAK İÇİN ÖNERİLER
Trafik en önemli stres kaynaklarından biri ve İstanbul’da yaşayanların hayatını önemli ölçüde kısıtlayabiliyor. Trafikte geçen zamandan faydalanmak için yolculuk sırasında meditasyon yapmak (eğer sürücü siz değilseniz) stres seviyenizin azalmasına yardımcı olacaktır. Trafikte sıkıştığınızda ya da huzursuz olmaya başladığınızı hissettiğinizde meditasyon iyi bir seçenek olabilir.
Doğa ile iç içe yaşamanın stresi azalttığı ve iyi oluş halini arttırdığı bir gerçek. İstanbul doğa ile iç içe yaşamamıza engel olabiliyor. Apartman yaşamı, yeşil alanların yetersizliği, trafik nedeniyle evden uzaklaşmanın zor olması gibi faktörler nedeniyle yeşil ile temasımız günden güne azalıyor. Araştırmalara göre haftada en az 3 gün 20 dakika doğada zaman geçirmek stres hormonu seviyesini önemli ölçüde düşürüyor. Doğa ve stres arasındaki ilişki bu kadar açıkken doğaya zaman ayırmak önemli hale geliyor. Düzenli olarak açık havada spor, doğa yürüyüşleri, açık havada zaman geçirmek, güneş ışığından faydalanmak için özen göstermeliyiz. Yaşadığımız yerde ya da günlük rutinimizde doğa doğal olarak yer almasa kendimize fırsatlar yaratmalıyız.
Trafik sıkışıklığına sıkıntı ve hayal kırıklığı duyguları ortaya çıkabilir. Bu duyguları fark edin ve kabul edin. Bu duygular kontrolünüz dışında. Ancak, bu duruma ilişkin yaklaşımınız ve değerlendirme şekliniz kontrolünüz altında. Kontrolünüzde olmayan bir şeyi değiştirmeye ve kontrol etmeye çalışmak stres seviyenizin daha da artmasına sebep olacaktır.
Bir hobi edinin. Ev ve iş-okul arasında mekik okuyor ve sevdiğiniz aktivitelere zaman ayıramıyorsanız bu duruma bir dur deyin. Kendinize zaman ayırmanın ve düzenli olarak yapmanın mümkün olduğu, sizi fazla zorlamayacak bir hobi edinin. Unutmayın hobi sahibi olmak kesinlikle bencillik değildir. Kendinize gösterdiğiniz öz şefkatin bir örneğidir.
Sevdiğiniz ve size keyif veren şeylerin bir listesini yapın ve size en çok zevk veren hangi aktiviteyse bunu rutininizin bir parçası haline getirin. Bu aktivite düzeninizin biraz bozulmasına ya da bazı sorumluluklarınızı yerine getirmenize engel olacaksa her zaman bir denge kurmanın mümkün olduğunu unutmayın. Eğer denge kurmakta zorlanıyorsanız bir psikolog yardımı ile zaman yönetimi becerinizi geliştirebilirsiniz.
Eğer yaşam koşulları nedeniyle hayatınızın kısıtlandığını ve bu durumdan olumsuz etkilenmeye başladığınızı düşünüyorsanız bir psikolog ile görüşmeli ve yardım almalısınız. İstanbulda psikolog yardımı almak için sayısız seçenek mevcut. Unutmayın stres yaşamdan aldığınız zevki ve sağlığınızı etkileyen gerçek bir sorundur. Stres ile başa çıkma ile daha fazla bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.