ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt

Online Psikolog Desteği

online psikolog desteği

Online psikoterapi, geleneksel yüz yüze psikoterapinin çevrimiçi ortama taşınmış şeklidir. Bireylerin ruh sağlığı uzmanına uzaktan erişimlerini sağlayarak psikolojik destek almalarına imkan tanır. Online terapinin popülerlik kazanmasıyla birlikte, online psikolog desteği ile geleneksel yüz yüze terapi arasındaki farklar merak edilir hale geldi. Siz de online terapinin etkili olup olmadığını, online psikologların gerçek psikolog olup olmadığını veya online terapi sürecini merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımda merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

Kimler Online Terapi Hizmeti Verebilir?

Online terapi hizmeti verebilmek için öncelikle psikoterapist olunması gerekir. Peki psikoterapist kime denir? Öncelikle psikolog, psikoterapist ve psikiyatrist arasındaki farklara bakalım.

Psikologlar, dört yıllık psikoloji lisansını tamamlamış kişilerdir ve bu unvan, YÖK tarafından tanınan üniversitelerin verdiği bir unvandır. Farklı bir alanda lisans eğitimini tamamlamış kişiler, klinik psikoloji yüksek lisansı ve klinik psikoloji doktora derecelerini alarak psikolog olabilirler. Psikoterapist ise dört yıllık psikoloji lisans eğitimi sonrası psikolojinin klinik uygulamalarına yönelik eğitim alan veya psikiyatri eğitimi sonrası yine psikoterapi eğitimlerini tamamlayan kişidir. 

Yani iki şekilde psikoterapist olunur.

  1. Dört yıllık psikoloji lisans eğitimi (psikolog ünvanı kazandırır) +  psikoterapi eğitimi 
  2. Psikiyatri eğitimi  (Tıp fakültesi sonrasında uzmanlaşarak) + psikoterapi eğitimi 

Online Psikolog Görüşmesinin Avantajları Nelerdir?

  • Ev rahatlığında ve tanıdık bir ortamda terapi almayı sağlar.
  • Trafik ve zaman kısıtlılığı gibi engelleri ortadan kaldırarak terapiye düzenli katılımı kolaylaştırır. 
  • Bazı kişiler için terapiye çevrimiçi ortamda başlamak daha az kaygı verici olabilir. Böylece psikolojik destek almayı ertelemenin önüne geçilebilir.
  • Fiziksel bir rahatsızlık nedeniyle hareket kısıtlaması olan kişilerin tedaviye ulaşmasını sağlar.
  • Yurtdışında yaşayan kişilerin kendi dillerinde terapi almalarına imkan tanır.
  • Lokasyon ve saate bağlı kalınmadan randevu planlanabilir.

Online Psikolog Tavsiyesi Ararken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Online çalışan psikologların da yüz yüze psikoterapi hizmeti veren uzmanlarla aynı eğitimleri tamamlamış olması gerekir. Psikolojik danışmanlık online da verilse yüz yüze de verilse, mutlaka psikoterapi hizmeti verme yetkisi olan kişiler tarafından verilmelidir. Artan online terapi merkezleri nedeniyle maalesef sahte psikolog sayısının da arttığını görüyoruz. Bu nedenle hizmet alınan kişiyi araştırmak ve yetkin olduğundan emin olmak oldukça önemli hale geldi. Eğer yeterli bilgiye ulaşamıyorsanız, diploma bilgisi, çalışma alanları, gerekli psikoterapi eğitiminden geçip geçmediği gibi soruları uzmana sormaktan çekinmeyin.

Online Terapide Hangi Psikoterapi Ekolleri Kullanılır?

Psikoterapi ekolleri hem online psikoterapi hem de yüz yüze psikoterapi için aynıdır. Örneğin ben hem online hem de yüz yüze görüştüğüm danışanlarımla Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Şema Terapi ve Kabul ve Kararlılık Terapisi ekolleri ile çalışıyorum.

Online Terapi Süreci Nasıl Olur?

Görüşmeler telefon konuşması, mesajlaşma veya görüntülü konuşma üzerinden yapılabilir. Online terapi süreci uzmandan uzmana farklılık gösterebilir.  Ben danışanlarım ile Google Meet ya da Skype gibi uygulamalar aracılığıyla görüntülü görüşmeler yapıyorum. Danışmanımla birbirimizi görmemizi önemsiyorum. Görüşmeler 50 dk. sürüyor ve genellikle haftada bir gün veya iki haftada bir gün görüşüyoruz.

Görüşmelerde Nelere Dikkate Edilmeli? 

  • Online psikoterapi için rahatsız edilmeyeceğiniz, rahat konuşabileceğiniz ve sessiz bir ortamda olmalısınız.
  • İnternet bağlantınızın iyi olduğundan emin olmalısınız.
  • Terapistinizi daha iyi duymak için kulaklık kullanmayı tercih edebilirsiniz.
  • Telefon, tablet veya bilgisayarınızın görüşme süresince yeterli şarjının olduğundan emin olmalısınız.

Online Terapiden Kimler Faydalanabilir?

  • Çaresiz ve üzgün hissediyorsanız,
  • Konsantre olmakta veya diğer günlük aktiviteleri gerçekleştirmekte zorlanıyorsanız,
  • Aşırı endişeli ve gergin iseniz ve sürekli en kötüsünün başınıza geleceğini düşünüyorsanız,
  • Son zamanlarda alkol kullanımınız arttıysa veya madde kullanımınız varsa,
  • Kayıp (iş kaybı, sevilen birinin ölümü, itibar kaybı…) yaşadıysanız ve bu kaybın sonuçları ile başa çıkamıyorsanız,
  • Uyku veya iştah sorunlarınız varsa,
  • Bir zamanlar zevk alarak yaptığınız aktivitelere karşı ilginiz azaldıysa,
  • Fiziksel veya psikolojik bir hastalığı olan birine bakım veriyorsanız Online danışmanlık hizmetinden faydalanabilirsiniz. 

Uzaktan Psikolog Desteğinin Avantajları Nelerdir?

  • Sürekli seyahat eden ya da yurtdışında yaşayan kişiler için kendi dilini konuşan, kendi kültüründen olan bir terapist bulmak her zaman kolay değildir. Online psikolog görüşmeleri, psikoloğunuz ile aynı ülkede ve hatta aynı odada olma zorunluluğunu ortadan kaldırır.
  • Online terapi seansları kendi konfor alanında (evinde, iş yerinde ya da istediği herhangi bir yerde) psikoterapi almak isteyenler kişiler için uygun bir seçenektir.
  • Psikoterapi hizmeti veren kurum ya da kişilerin olmadığı yerlerde yaşayan kişiler psikolojik destek alabilirler.
  • Yüz yüze başlayan psikoterapi seansları sırasında kişi başka bir yere taşınmak durumunda kalabilir. Böyle bir durumda yüz yüze terapiye başlayan kişiler online bireysel terapiye devam edebilir.
  • İnternet üzerinden terapi çiftler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Online çift terapisi ofis ziyareti gerektirmediği için çiftlerin meşgul yaşamlarına uygundur. 
  • Online depresyon terapisi, depresyonu nedeniyle enerjisi ve terapiye başlama isteği olmayan kişilerin destek almalarını kolaylaştırabilir.
  • Online anksiyete danışmanlığı, kaygısı nedeniyle evden çıkamayan veya konfor alanından çıkmak istemeyen kişilerin iyileşme yolunda bir adım atmalarını sağlar. Anksiyete kişinin kaygılandığı durumlardan kaçınmasına yol açar. Psikoterapiye başlamak da bu kaçınılan durumlardan biri olabilir. Online terapi uygulamaları sayesinde terapiye başlama kaygısı daha az olabilir.
  • Online sosyal fobi tedavisi de sosyal fobisi olan kişiler için avantajlı olabilir. Sosyal fobi doğası gereği bireyi sosyal ortamlardan uzaklaştırır. Sosyal fobisi olan kişiler psikolojik destek almak isteseler de psikoterapiye başlamakta zorlanabilirler. Online terapi platformları sayesinde tedaviye başlamak kolaylaşabilir. Online başlayan seanslara kişi kendini daha rahat hissettiği noktada yüz yüze devam edilebilir.
  • Online ergen psikolojisi de yoğun okul ve sınav programı nedeniyle zaman sorunu yaşayan gençlerin terapiye ulaşmalarını sağlar.

Online Terapi Fiyatları Neye Göre Değişir?

Online psikolog desteği için psikoterapist araştırması yaparken, online psikoloji merkezlerinin ücretlerin farklılık gösterdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Bütçenize uygun bir seçim yapmak tabii ki oldukça önemli ancak uzmanın eğitimine, deneyimine ve tamamlamış olduğu farklı psikoterapi eğitimlerine göre ücretin değişebileceğini unutmayın.

Online Terapi Herkes İçin Uygun Mudur?

Online terapi birçok kişi için uygun ve umut vadeden bir alternatif olsa da, bu durum herkes için geçerli olmayabilir. Kendisine ya da başkasına zarar verme isteği veya planı olan kişiler psikoterapist ile yüz yüze görüşmelidir. Online terapi için yalnız kalacağı uygun bir ortam yaratamayacağını düşünen kişiler için de yüz yüze terapi daha iyi bir seçenek olabilir. Teknoloji kullanımıyla sorun yaşayacağını düşünen kişiler de sıklıkla yüz yüze terapiyi tercih etmektedir.