ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
cup of coffee 1280537 1920 e1575408863508

Online Terapi

Online terapi, psikoterapist ve danışanın terapi odası dışında bir araya gelmelerine olanak tanıyan teknoloji destekli bir psikoterapi yöntemidir. Terapist arayan kişilerin seçeneklerini genişletmesine olanak tanır. Tüm dünyadaki insanlar için erişilebilir ruh sağlığı desteği sağlar. 

Online Terapinin Avantajları

  • Online terapi, danışanların kendilerini açmalarını ve ifade etmelerini kolaylaştırabilir. Bazı danışanlar yüz yüze terapiye kıyasla online terapide daha az endişe duyduklarını belirtirler.
  • Hem terapistin hem de danışanın uygunluğuna göre randevuları planlamak çok daha kolaydır. Yoğun bir gününüzde bile terapiye katılabilirsiniz. Bu da zamandan tasarruf demektir. 
  • Yüz yüze başladığınız terapi seanslarına bazı günler katılamama ihtimaliniz her zaman vardır. Seansınızın olduğu gün farklı bir şehirde olabilirsiniz, trafik ya da başka nedenlerden dolayı ofise gelemeyebilirsiniz. Online terapi danışmanlığı ile nerede olursanız olun terapistinize ulaşabilirsiniz. Bu şekilde tedavi sürecinin aksamaması sağlanır.
  • Aile üyelerinin seans günü bir araya gelmesi her zaman kolay olmayabilir. Online aile danışmanlığı ve sanal çift terapisi aile üyelerinin ya da çiftlerin farklı yerlerden terapiye katılmalarını sağlar. 
  • Aynı şekilde online grup terapisi de birden fazla kişinin aynı anda terapiye katılımını kolaylaştırır.
  • Yurtdışındaki türkler için online terapi, Türkçe konuşan bir terapist ile görüşme olanağı sağlar. 
  • Yaşlılar için online terapi, evden çıkma konusunda sorun yaşayan kişiler için uygun olabilir. 

Online terapinin dezavantajları

  • İletişim için teknolojiye bağlıdır. Teknik sorunlar seansları aksatabilir.
  • Bazı danışanlar terapistleri ile bağ kurmakta zorlanabilir. 
  • Uzaktan terapi kendine veya bir başkasına zarar verme ihtimali olan veya intihar düşüncesi olan kişiler için uygun değildir.
  • Sanal terapi seansları sırasında bazı kişilerin dikkatleri daha çabuk dağılabilir.
  • Sahte bir psikoloğa denk gelme olasılığı daha fazla olabilir.

Online psikoterapi ile yüz yüze psikoterapi arasındaki farkları nelerdir?

Bu süreci ilk defa deneyimleyecek olan kişilerin en fazla merak ettikleri konu, web terapi hizmetleri ile yüz yüze terapi arasındaki farktır. İki yöntem arasındaki tek temel fark seanların gerçekleşme biçimidir. Yüz yüze terapi ofis ortamında gerçekleşirken online danışmanlık internet üzerinden görüntülü konuşma ile gerçekleşir. Terapist ve danışanın Skype ya da farklı bir görüntülü konuşma uygulaması üzerinden bir araya gelmesi ile gerçekleşir. Elde edilen sonuçlar ve seansların içeriği aynıdır. 

  • Seans süresi yüz yüze terapide olduğu gibi 50 dakikadır.
  • Seanslar genellikle haftada bir veya iki haftada bir gerçekleşir.

(Seans süresi ve sıklık terapistten terapiste farklılık gösterebilir.)

Online psikolojik destek almak isteyen kişiler nelere dikkat etmeli?

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta terapi alacağınız kişinin eğitimi ve uzmanlığı olmalıdır. Online psikoloğun da yüz yüze terapi yapan psikolog ile aynı eğitim ve sertifikasyon süreçlerinden geçme zorunluluğu vardır. Mesleki yetkinlik açısından online terapist, en az yüz yüze terapi hizmeti veren terapist kadar yetkin olmalıdır. Psikoterapi almayı planladığınız uzmanın eğitimini ve uzmanlığını kesinlikle araştırın. Eğer yeterli bilgiye ulaşamıyorsanız uzmanın kendisinden bilgi istemekten çekinmeyin. Lisans, yüksek lisans bilgilerini ve terapist olmak için aldığını eğitimleri sorun.

Online terapi uygulamaları herkes için uygun bir seçenek olmayabilir. Kendisine ya da bir başkasına zarar verme düşünceleri ya da intihar eğilimi olan danışanlar için öncelikle yüz yüze terapi tercih edilmelidir. 

Sanal psikolojik destek tek seferlik bir süreç değildir, bir yolculuktur. Bu yüzden seanslara devamlı katılım için online terapi fiyatları da önemli bir kriterdir.

Online terapinin etkinliği

Online terapi, etkinliği bilimsel olarak desteklenen bir psikoterapi yöntemidir. Özellikle Covid-19 pandemi süreci nedeniyle online terapiye olan ilgi artmıştır. Ortak görüş, online ortamda gerçekleşen terapinin danışan-terapist arasında sağlam ve destekleyici bir ilişki kurmaya engel olmadığı yönündedir. Online terapi doğru koşullar altında, uzman kişiler tarafından yapıldığı sürece en az yüz yüze terapi kadar etkili bir psikoterapi yöntemidir. 

Luo ve arkadaşları (2020) tarafından yapılan ve online bilişsel davranışçı terapi (BDT) üzerine yapılan17 çalışmanın sistematik bir incelemesini ve analizini gerçekleştiren araştırma, online bilişsel davranışçı terapinin depresyon semptomlarının şiddetini azaltmada yüz yüze BDT’den daha etkili olduğunu göstermektedir. 

Online terapi hangi hangi psikolojik sorunlarda kullanılabilir?

Online depresyon terapisi

Depresyonun doğası gereği evden çıkmakta zorlanan ve terapiye başlamak için gerekli motivasyonu bulamayan kişiler online terapiyi tercih edebilir. Online depresyon terapisi psikolojik destek almayı daha pratik hale getirir. 

Online anksiyete terapisi

Bazı kişiler online seanslarda kendilerini daha rahat hisseder. Online anksiyete terapisi, terapiye başlama kaygısı olan kişilerin evlerinin konforunda terapi almalarını sağlar.

Online stres yönetimi

Stres yönetimi, günlük yaşamın getirdiği zorluklarla başa çıkma ve stresi azaltma becerilerini geliştirmeyi içerir. 

Online öfke kontrolü

Öfke duygusunu tanımayı, yönetmeyi ve sağlıklı bir şekilde ifade etmeyi içeren becerilerin geliştirilmesini amaçlar.

Online yas danışmanlığı

Kişinin yaşadığı kayıp ile ilgili duygularının, düşüncelerinin ve anılarının ele alındığı bir süreçtir. Yas tutarken özellikle aileniz ve arkadaşlarınız da yas tutuyorsa acınız hakkında terapide konuşmak size alan sağlayabilir.

Online yeme bozuklukları terapisi

Bireylerin sağlıklı yeme alışkanlıklarını ve beden algılarını geliştirmeye ve düzenlemeye odaklanılır. Yeme bozuklukları genellikle anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi durumları içerir.

Online OKB terapisi

Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), tekrarlayıcı obsesyonlar (takıntılı düşünceler, dürtüler veya imajlar) ve bunların yarattığı rahatsızlığı hafifletmeye yönelik gerçekleştirilen  kompulsiyonlar (tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemler) ile karakterize bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişinin yaşamını ciddi şekilde etkileyebilir ve günlük aktivitelerini sınırlayabilir. Bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir.

Online ilişki danışmanlığı

Çiftler, ilişkilerini iyileştirmek, sorunlarını çözmek, iletişimlerini güçlendirmek ve daha sağlıklı ilişki dinamikleri oluşturmak için online ilişki danışmanlığı alabilirler.

Luo, C., Sanger, N., Singhal, N., Pattrick, K., Shams, I., Shahid, H., … & Puckering, M. (2020). A comparison of electronically-delivered and face to face cognitive behavioural therapies in depressive disorders: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine, 100442.

İletişim Formu

Aşağıdaki formu doldurarak bana ulaşabilirsiniz.  Böylece ihtiyaçlarınıza uygun uzmanın ben olup olmadığıma beraber karar verebiliriz. Görüşmek dileğiyle!