ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Atatürk Mahallesi 537 Sokak No:4, 35310 Güzelbahçe/İzmir
Sosyal
Image Alt

Mutlu Çiftler: İlişkinizi Nasıl Sağlıklı Tutabilirsiniz?

Mutlu Çiftler: İlişkinizi Nasıl Sağlıklı Tutabilirsiniz?

Romantik ilişkiler, mutluluğumuz ve iyi oluş halimiz için önemlidir. Ancak, yeni evliliklerin yüzde 40’ından fazlasının boşanmayla sona ermesi, ilişkilerin her zaman kolay olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Neyseki ilişkinizi sağlıklı tutabilmeniz için atabileceğiniz adımlar var. Profesyonel yardım alarak ya da ilişkinize iyi gelecek adımları öğrenerek, ilişkinizin bugününe ve yarınına yatırım yapabilirsiniz. 

Açık konuşmak

İletişim, sağlıklı ilişkilerin önemli bir parçasıdır. Sağlıklı çiftler düzenli olarak birbirleriyle görüşmek için zaman ayırırlar. Bununla birlikte, sadece ebeveynlik ya da ev işlerinden daha fazlası hakkında konuşmak da önemlidir. Her gün birkaç dakikanızı eşinizle daha derin ve kişisel konuları konuşmaya ayırın.

Bu, zor konular hakkında konuşmaktan kaçınma anlamına gelmemelidir. Endişelerinizi veya sorunlarınızı  kendinize saklamak, dargınlık ya da gücenmeye neden olabilir. Araştırmalar, mutlu evliliklerin boşanmaya doğru gitmeyeceğini öngörmede, iletişim tarzının, kişilik özelliklerinden veya stresli yaşam olaylarından daha önemli olduğunu söylemektedir.

Anlaşmazlıklar her ilişkinin bir parçası olsa da, sağlıklı olmayan iletişim tarzı ilişki için özellikle zararlıdır.

Tartışmalar sırasında, bağırmak, kişisel eleştirilerde bulunmak veya tartışmadan çekilmek gibi yıkıcı davranışlarda bulunmak, çiftlerin ayrılma olasılığını arttırmaktadır. Anlaşmazlıkların çözümü için yapıcı stratejilerin örnekleri arasında, eşinizin tam olarak ne hissettiğini anlamaya çalışma, bakış açısını dinleme ve onu güldürmeye çalışmak sayılabilir.

İlişkiyi ilgi çekici tutmak

Çocuklar, kariyer hedefleri gibi nedenlerden dolayı eşinizle bağlantıda kalmak zor olabilir. Yine de çaba göstermek için iyi sebepler var. Örneğin bir çalışmada araştırmacılar, yedinci evlilik yıllarında can sıkıntısı yaşadıklarını bildiren çiftlerin, dokuz yıl sonra ilişkilerinden önemli ölçüde daha az memnun olduğunu göstermektedir. İlişkinin rutinini bozmak için uzmanlar, hep aynı restorana gidip, aynı aktiviteleri yapmak yerine yeni şeyler denemeyi öneriyorlar.

Çiftler ne zaman yardım almalı?

Her ilişkinin iniş ve çıkışları vardır, ancak bazı faktörlerin bir ilişkide problemler yaratması diğerlerinden daha olasıdır. Örneğin, ev ekonomisi ve ebeveynlik ile ilgili kararlar sıklıkla tekrar eden çatışmalar yaratır. Bir problem olduğunun işareti, aynı mücadelenin tekrar tekrar farklı şekillerde gündeme gelmesidir.

Bu gibi durumlarda, psikologlar çiftlerin daha sağlıklı iletişim kurmalarına ve çatışmaların ötesine geçmenin yollarını bulmalarına yardımcı olabilirler. İlişkiyi güçlendirmek için çalışmaya başlamak için ilişkide sorunların oluşmasını beklemek gerekmez.

İyi iletişim, etkili dinleme ve çatışma ile baş etme becerileri, boşanma riskini azaltmakta ve sağlıklı ilişkinin devam etme olasılığını arttırmaktadır.

Romantik ilişkiler, yaşamın en anlamlı yönünü oluşturur ve derin bir doyum kaynağı sağlar.

Bir kişi ile bağ kurma ihtiyacı doğuştan gelmektedir, ancak sağlıklı, sevgi dolu ilişkiler kurma yeteneği geliştirilebilen bir beceridir. Güçlü ilişkiler, ilişkiye gösterilen özenden ve sağlıklı iletişimden sürekli olarak beslenir.

İlişkideki her iki birey de, eşinin kendisine zaman ve dikkat ayırmaya istekli olduğuna ve kaçınılmaz olarak ortaya çıkan farklılıkların ve zorlukların üstesinden gelmede istekli ve  kararlı olduğundan emin olmalıdır.

Aşağıdaki liste eşinizle etkili iletişimi engelleyen belli psikolojik veya kişiler arası problemlere odaklanmanızı sağlar. Bu problemlerin ilişkinizde var olduğunu düşünüyorsanız, bir psikolojik destek almanın zamanı gelmiş olabilir.

  1. Eşime duygularımı söylemek bana zor gelir.
  2. İstediğimi söylemeye korkuyorum.
  3. Eşimin söylediklerine inanmıyorum.
  4. Söylediklerimin eşimi kızdıracağından korkuyorum.
  5. Eşim kaygılarımı ciddiye almıyor.
  6. Eşim beni hep aşağılıyor.
  7. Eşim benin isteklerimi ve duygularımı duymak istemiyor.
  8. Duygularımı eşime açmaya başlarsam kontrolü kaybetmekten korkuyorum.
  9. Duygularımı onunla paylaşırsam, ileride bana karşı kullanacağından korkuyorum.
  10. Eğer gerçek duygularımı söylersem ileride pişman olurum.

Lavner, J.A. & Bradbury, T.N. (2012). “Why do even satisfied newlyweds eventually go on to divorce?” Journal of Family Psychology, 26 (1): 1-10. 

Birditt, K.S., Brown, E., Orbuch, T.L., and McIlvane, J.M. (2010). “Marital conflict behaviors and implications for divorce over 16 years.” Journal of Marriage and Family, 72 (5): 1188-1204.

Beck, Aaron T. Aşk Asla Yetmez. Ankara: Türk Psikologlar Derneği Yayınları, 2011.