ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Atatürk Mahallesi 537 Sokak No:4, 35310 Güzelbahçe/İzmir
Sosyal
Image Alt

Online Terapi – Yüz Yüze Terapi Farkı

Online Terapi – Yüz Yüze Terapi Farkı

Covid-19 pandemi süreci ile beraber hayatımıza giren online süreçlerden biri de online terapi. Psikoterapi hizmetinin online olarak sağlanması yıllardır devam eden bir uygulama olsa da, adını pandemiden sonra daha sık duymaya başladık.

Eğer siz de online psikoterapiye başlamak istiyor, fakat online terapinin geleneksel yüz yüze terapiden farkının ne olduğunu net olarak bilmiyorsanız, yalnız değilsiniz. Bana ulaşan kişilerden en sık aldığım sorulardan biri, online terapi ile yüz yüze terapinin farkı. İki sürecin en önemli farkı terapinin yapılış şekli. Yüz yüze terapi ofis ortamında gerçekleşirken, online terapi görüntülü konuşma, sesli konuşma veya mesaj yoluyla gerçekleşebiliyor. Onun dışında seans içeriği, süreç, hizmeti veren kişi tamamen aynı.

online terapi 1

Psikoterapi hizmetinin online gerçekleşmesi beraberinde bazı sorunları da getirebiliyor. Bunlardan en önemlisi, görüştüğünüz kişinin gerçek bir psikoterapist olup olmadığından emin olma zorluğu. Psikoterapi hizmeti ister online ister yüz yüze yapılsın, psikoterapistler tarafından sağlanmalıdır. Öte yandan bu zorluk sadece online psikoterapi için geçerli değil. Kanunen psikoterapi yapma yetkisi olmayan kişilerin, kendilerini psikolog olarak tanıtıp psikoterapi yapmasına üzülerek tanık oluyoruz. Bu nedenle, görüşmeyi planladığınız kişiden diploma ve gerekli psikoterapi sertifikalarını istemekten çekinmeyin. Mezun olunan okul, uzmanlık alanları, tamamlanan psikoterapi eğitimleri hakkında bilgi edinmek, gerçek bir psikoterapist ile karşı karşıya olup olmadığınız konusunda size bilgi verebilir.

Türk Psikologlar Derneği (TPD), psikoterapist unvanını, “psikolojinin klinik uygulamalarında veya psikiyatride bilimsel yeterliğin yanı sıra uygun terapi eğitimleri ve süpervizyon süreçlerini tamamlayarak terapi uygulama yeterliği kazanan bireyler tarafından kullanılabilecek bir unvan” olarak tanımlamaktadır.