En Büyük Korkum: Hayır Demek
Toplantılara en erken gelen ve en son ayrılan genellikle benim. Bir şeye ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ilk adımı hep ben atarım. Evle ilgili tüm görevler benim sorumluluğumda. Aynı anda birden fazla işle ilgilenmeye çalışırım. Bunlar size tanıdık geliyor mu? Evet “tam da beni anlatıyor” diyorsanız, HAYIR demekle ilgili problem yaşıyor olma ihtimaliniz yüksek.
Hayır demenin kötü bir şey olduğu kabul edilen bir ailede büyüdüysek, işler bizim için biraz daha zor olabilir. Hayır dediğimizde karşı tarafı kıracağımızdan korkarız. Hayır demekten sürekli kaçtıkça, hayır demenin gerçek sonuçları ile hiçbir zaman yüzleşemeyiz. Arkadaşımızın kahve içme davetini reddettiğimizde, arkadaşımız için bu red çok da önemli olmayabilir. Büyük ihtimalle gününe başka planlarla devam edecek ve mutlu olacak. Ama biz bu reddin onu çok üzeceği ve bizi de düşüncesiz yapacağı ilizyonuna o kadar kapılmışsızdır ki istemeye istemeye o kahveyi içeriz.
Hayır demek sizi kötü bir insan yapmaz, sınırlarınızı bildiğiniz anlamına gelir.
Hayır demenin önündeki engeller
Birçok şeyle uğraşmak özgüveninize iyi geliyor olabilir. “Bana ihtiyaçları var, demek ki önemli biriyim” şeklinde düşünmek ve evet demek, kabul ettiğiniz sorumluluk sonrasında ek bir kazancınız olduğu anlamına gelir. Bu kazanç özgüven dolu hissetmektir.
Eğer sorunlarımızla yüzleşmekten kaçıyorsak, aşırı yoğun bir ajanda işimizi oldukça kolaylaştırır. Bu kaçma kısa vadede işe yarıyor görünse de, uzun vadede bize kalan, çözülmemiş kişisel problemler ve aşırı sorumluluk olacak.
Evet demenin kazandırdıkları
Ekstra bir sorumluluk almanın, sizi sorumluluk sahibi, düşünceli bir insan yapacağına inanıyor olabilirsiniz. Ya da bu şekilde çevrenizdeki kişiler size daha fazla saygı duyacaktır. Evet demeninizin altında yatan motivasyonlar bunlara benzer mi? Her ne kadar olumlu bir kazanç için hayır dememeyi öğrenmiş olsak da, sonuç maalesef her zaman beklediğimiz gibi olmayabilir. Çevremizdeki kişiler sorumluluk sahibi olduğumuzu bildikleri için değil, evet diyeceğimizden emin oldukları için yardımımızı istiyor olabilirler.
Nasıl Hayır Diyebilirim?
Unutmayın ki hayır demek önceliklerinizi hassas bir şekilde tarttığınız ve en doğru kararı vermeye çalıştığınız anlamına gelir. Evet demeden önce kendinize aşağıdaki soruları sorun:
- Benden istenen gerçekten benim sorumluluğum mu?
- Sadece sizin yapabileceğiniz bir şey mi? Bir başkası ilgilenemez mi?
- Buna evet demek başka sorumluluklarınızı ertelemenizi mi gerektiriyor?
- Size bir faydası var mı? (mutluluk, yeni bir beceri..)
- Gerçekten yapmak istediğiniz bir şey mi?
Hayır diyememenin sonuçları
Hayır diyememek oldukça zararlı bir alışkanlık. Bu zararlı alışkanlık altta yatan daha derin sorunların üstünü örtüyor olabilir. İhtiyaç duyulduğunda hayır demek kişiyi güçlendiren ve kaçındığı şeylerle yüzleşmesini sağlayan bir cevap.
Ekstra sorumluluk almak, gerçek sorumluluklarınız için zaman bulamamanıza yol açacaktır. Bu durumda birçok şeyle aynı anda ilgilenmeye çalışmanız kaçınılmaz. Günün sonunda herşeyin üstesinden gelen siz olsanız da, uzun vadede hissedeceğiniz sadece tükenmişlik olacaktır.
Kendinize ayırmanız gereken zamanlarda hayır diyemediğiniz işlerle uğraşmak, kendi ihtiyaçlarınızın önemini hafife aldığınız almanıza gelir. Bir süre sonra haksızlığa uğradığınızı dü ve diğer insanları suçlamaya başlayacaksınız. Bu durumda hem aşırı yoğun ajandanıza uymaya çalışmak hem de açığa çıkan olumsuz duyguların kontrolünde olmak, herkes için oldukça yıpratıcı bir durum.