ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt
online psikolojik danismanlik ne zaman basvurmalisiniz

Online Psikolojik Danışmanlık: Ne Zaman Başvurmalısınız?

Online Psikolojik Danışmanlık: Ne Zaman Başvurmalısınız?

Modern yaşamın taleplerinin ve stres faktörlerinin her geçen gün arttığı günümüz dünyasında, psikolojik sağlığımıza dikkat etmek oldukça önem kazandı. Teknolojideki gelişmeler sayesinde ise psikolojik sağlık hizmetleri daha yaygın ve kolay ulaşılabilir hale geldi. Psikolojik yardım almak isteyen kişiler için online danışmanlık süreci ve duygusal desteğe erişimi hızlandı.

Online terapiyi kimler tercih etmeli?

  1. Psikolojik yardım hizmetlerine erişimin sınırlı olduğu bir bölgede yaşıyorsanız,
  2. İş, okul veya farklı sorumluluklar nedeniyle yoğun bir programınız varsa,
  3. Yüz yüze seanslara katılmayı zorlaştıran fiziksel bir engeliniz veya sağlık sorununuz varsa,
  4. Sık sık iş seyahatlerine çıkan veya taşınma sürecinde olan bir kişiyseniz,
  5. Kendi alanınızdan destek almayı tercih ediyorsanız,
  6. Belirli bir psikoterapötik yaklaşım veya yöntemde uzmanlaşmış bir terapist arıyorsanız ve yaşadığınız yerde böyle bir uzman yoksa online terapi sizin için uygun olabilir.

Online danışmanlık veya virtual terapi seansları dediğimizde geleneksel terapi yaklaşımlarından farklı bir terapi yönteminden bahsetmediğimizi unutmamak gerek. Çevrimiçi terapi veya e-terapi olarak da bilinen online psikoterapi, psikolojik destek hizmetlerinin internet üzerinden sağlanmasını ifade eder. Bu psikoterapi biçimi, bireylerin online terapi platformları ve iletişim araçları aracılığıyla ruh sağlığı uzmanlarına erişmesine ve uzaktan tedavi almasına olanak tanır.

Online terapiye ne zaman başvurmalısınız?

Tıpkı fiziksel sağlıkta olduğu gibi psikolojik sağlığa da önem vermek yaşam kalitesi için oldukça önemlidir. Eğer aşağıdaki durumlardan bir veya birden fazlasını yaşıyorsanız psikolojik yardım almak için bir uzmana başvurmalısınız. 

Uzun süredir devam eden duygusal sıkıntı: Zaman zaman duygusal olarak zorlanmak, öfkelenmek veya üzülmek oldukça normaldir. Ancak günlük yaşamınızı etkileyen ve uzun süredir devam eden üzüntü, öfke veya kaygı gibi yoğun duygular yaşıyorsanız psikolojik destek almalısınız. 

Önemli yaşam değişimleri: Boşanma, sevilen birinin kaybı, işten çıkarılma, taşınma gibi önemli yaşam olayları duygusal açıdan zorlayıcı olabilir. Bu zamanlarda psikolojik destek almak, değişikliklerle başa çıkmanıza ve uyum sağlamanıza yardımcı olabilir.

İlişki sorunları: Romantik, aile veya sosyal ilişkilerdeki zorluklar psikolojik iyi oluş halini önemli ölçüde etkileyebilir. İlişkilerinizde tekrar eden çatışmalar veya sorunlar yaşıyor ve tek başınıza baş edemiyorsanız terapi alabilirsiniz.

İş ile ilgili stres veya tükenmişlik: İşle ilgili stres faktörleri psikolojik sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa psikolojik tedaviye başvurmak önemlidir. Daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesi kurmanıza yardımcı olabilir.

Travmatik deneyimler: Yakın zamanda ya da geçmişte yaşadığınız zorlayıcı bir deneyim nedeniyle terapiye başvurabilirsiniz. Özellikle aşağıdaki durumlarda psikolojik destek almayı ertelememelisiniz.

  • Başınıza gelen travmatik olayın tekrar olabileceğini düşünmekten kendinizi alıkoyamıyor ve yoğun gerginlik ya da sıkıntı yaşıyorsanız.
  • Başınızdan geçenleri size hatırlatan şeylerden, kişilerden veya durumlardan sıklıkla uzak durmak istiyorsanız ve bu durum sizi kısıtlamaya başladıysa.
  • Başınızdan geçenleri kabus olarak görüyorsanız. Gündüzleri de başınızdan geçenler tekrar tekrar zihninizde canlanıyorsa.
  • Bir anda sanki aynı olayı tekrar yaşıyor gibi (aslında böyle olmasa da) korku, dehşet, sıkıntı ya da üzüntü hissettiğiniz anlar oluyorsa.

Kendine zarar veren davranışlar: Madde kullanımı, kendine zarar verme veya riskli davranışlar psikolojik destek almayı gerektirir. Bu davranışların altında yatan sorunları ele almak ve daha sağlıklı başa çıkma mekanizmaları geliştirmek için bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmelisiniz.

Kronik hastalıklar: Kronik hastalıkların genellikle psikolojik sağlık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Kronik hastalığınızla ilişkili duygusal zorlukları aşmak ve genel yaşam kalitenizi iyileştirmek için online terapiye başvurabilirsiniz.

Uyku bozuklukları: Uykusuzluk, aşırı uyuma veya tekrarlayan kabuslar da dahil olmak üzere farklı uyku sorunları, altta yatan psikolojik sorunlarının göstergesi olabilir. Psikolojik tedaviye başvurmak bu sorunları çözebilir ve uyku hijyenini iyileştirebilir.

İlgi veya motivasyon kaybı: Bir zamanlar keyif aldığınız aktivitelere olan ilginizi kaybettiyseniz, motivasyon eksikliği yaşıyorsanız veya günlük sorumluluklarınızı yerine getirmekte zorlanıyorsanız psikolojik destek almalısınız.

Online terapi hangi durumlarda uygun değildir?

Acil durumlar veya kriz anları: Hem online terapi hem de yüz yüze terapi acil bir müdahale değildir. Eğer kendinize zarar verme riskiyle karşı karşıyaysanız veya durumunuz başkaları için tehdit oluşturuyorsa ilk basamak sağlık hizmetlerine başvurmalısınız.

Şiddetli psikolojik sorunlar: Şiddetli psikoz veya belirli kişilik bozuklukları gibi psikolojik problemler yatılı tedavi gerektirebilir. Aynı zamanda bu kişiler için yüz yüze görüşmeler daha uygun olabilir.

Gizliliğin sağlanamaması: Online terapi için özel bir alan yaratmanız beklenir. Eğer evinizde veya işyerinizde terapi için sessiz ve rahatsız edilmeyeceğiniz bir alanınız yoksa online terapi size uygun olmayacaktır.

Kişisel tercih: Bazı kişiler yüz yüze etkileşimleri tercih eder. Online terapi, yüz yüze iletişime  fazlasıyla değer veren kişiler için uygun olmayabilir.

Teknolojiye yabancı olmak: Teknolojiye aşina olmayan veya teknolojiyi akıcı kullanamayan kişiler online terapiye etkin katılım konusunda engellerle karşılaşabilir.

Online terapist nasıl seçilir?

Size uygun olan psikoterapisti seçmek, olumlu ve etkili bir psikolojik destek almada oldukça önemli bir adımdır. Karar vermenize yardımcı olacak bazı noktalar şunlardır:

İlk olarak ihtiyaçlarınızı ve terapiden beklentilerinizi belirleyin. İhtiyaçlarınızın farkında olmak, ilgili uzmanlığa ve eğitime sahip terapiste ulaşmanıza yardımcı olur. Terapistler çocuk, ergen ve yetişkin olmak üzere farklı yaş grupları ile çalışmak üzere eğitim alırlar. Her terapistin çalıştığı psikolojik sorunlar farklı olabilir. Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar, yeme bozukluğu, ilişki sorunları veya kişilik bozuklukları gibi farklı alanlarda uzmanlaşmış olabilirler. 

Uzmanın eğitim bilgilerini sorgulayın. Hem yüz yüze hem de online hizmet alacağınız kişinin gerçek bir psikoterapist olduğundan emin olun. Online terapi programları aracılığıyla görüşecekseniz bu konuya özellikle dikkat edin. Maalesef sahte psikologların sayısının her geçen gün arttığını üzülerek görüyoruz.

Terapötik yaklaşımlarla ilgili bilgi edinin. Her terapist seanslarda farklı terapötik yaklaşımlar kullanabilir. Size uygun bir süreçten geçmek için önceden araştırma yapabilirsiniz. Bilişsel-davranışçı terapi (CBT), psikodinamik terapi, kabul ve kararlılık terapisi, şema terapi, gestalt terapi farklı terapi yaklaşımlarına örnektir. Size uygun olanı bulmak için bu yaklaşımları araştırın.

Terapistin iletişim tarzını değerlendirin ve size uygun olup olmadığını düşünün. Bazı terapistler daha yönlendirici olabilirken diğerleri işbirlikçi veya keşfedici bir yaklaşımı benimser. Bazı terapistler danışanlarıyla daha fazla iletişim kurarken bazı kişilerin seans sırasında kurduğu iletişim sınırlı olabilir. 

Online danışmanlık süreci anlaşıldığınızı ve yargılanmadığınızı hissettiğiniz bir süreç olmalıdır. Eğer kurduğunuz ilişkinin size iyi gelmediğini hissediyorsanız veya etik ihlallerinden şüpheleniyorsanız farklı bir uzmanla görüşmeyi düşünmelisiniz.

Doğru terapisti bulmanın deneme yanılma gerektirebileceğini unutmayın. Birkaç seanstan sonra terapötik ilişkinin size uygun olmadığını düşünüyorsanız, diğer seçenekleri araştırmanızda bir sakınca yoktur. Önemli olan psikolojik sağlığınıza öncelik vermek ve sizi destekleyen bir terapist ile çalışmaktır.