Beş Duyu Egzersizi
Olumsuz duygular şimdiki anda kalmamızı zorlaştırır. Stresle başa çıkma becerimizin zayıflamasına yol açar ve böyle anlarda içinde yaşadığımız anla temasımız sıklıkla kopabilir. Düşünceler ile geçmiş ya da geleceğe gideriz. Bunun sebebi endişeli düşüncelerin genellikle geçmiş ve gelecek odaklı olmasıdır. Gelecek ile ilgili kaygılar (ya sınavı geçemezsem, ya beni terk ederse) ya da geçmişin pişmanlıkları (ona söylemek istediklerimi söyleyemedim, keşke sınava daha çok çalışsaydım) ile meşgul olmamıza sebep olurlar. Böylece şimdiki anla temasımızı yitirmemiz kaçınılmaz hale gelir. Şimdiki ana gelme egzersizleri ile stresle başa çıkma becerimizi arttırabilir ve daha az kaygı hissedebiliriz. Şimdiki zamanla yeniden bağlantı kurmamıza ve “burada ve şimdi” daha sakin ve daha güvenli hissetmemize yardımcı olurlar.
Stres yaşamın normal bir parçasıdır. Bizi harekete geçiren, zorluklar ile mücadele ederken motivasyon sağlayan bir tepkidir. Ancak stres tepkimizi düzenleyemediğimiz zamanlarda günlük yaşamdaki performansımızı ve iyi oluş halimizi etkileyen bir sorun haline gelmektedir. Stres ile baş etme becerimiz geliştirilebilir ve güçlendirilebilir. Beş duyu egzersizi bu anlamda oldukça faydalı bir egzersizdir. Beş duyu egzersizi, zorlu anlarda, zihnimiz endişeli düşünceler arasında gezinirken şimdiki ana geri dönmeyi ve düşüncelerimizden uzaklaşmayı kolaylaştıran bir egzersizdir.
Beş aşamalı olan egzersiz, beş duyunun (dokunma, tat, görme, ses ve koku) bazı yönlerine odaklanmayı içerir. Bu egzersizde amaç, düşünceleriniz yerine çevrenize odaklanmak için beş duyunuzu kullanarak zihninizi sakinleştirmektir.
Egzersiz
5. Etrafında görebildiğin BEŞ şeyi fark et. Belki bir kuş, belki bir kalem, belki tavanda bir nokta. Büyük veya küçük gördüğün 5 şey.
4. Etrafında dokunabildiğin DÖRT şeyi fark et. Saçın, ellerin, temas ettiğin zemin, yattığın yatak gibi hissettiğin 4 şeyi listele.
3. Duyabildiğin ÜÇ sesi fark et. Dışarıdan gelen sesleri duymaya çalış. Korna sesi, müzik, köpek havlaması ya da duyabildiğin sesler her neyse üç tanesini listele.
2. Koklayabildiğin İKİ şeyi fark et. (Eğer bulunduğun yerden herhangi bir koku burnuna gelmiyorsa koku veren nesnelerin yanına yürüyebilirsin.)
1. Tadını alabildiğin BİR şeyi fark et. Akşam yemeğinde yediğin yemeğin ya da içtiğin kahvenin tadı. Ağzında ne tadı var?