ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt

Hangi Durumlarda Psikolog Desteği Almalıyım?

Hangi Durumlarda Psikolog Desteği Almalıyım?

Yaşam çok nadir sorunsuz ilerler. Bazen eskisi kadar hayattan zevk almamaya başlar, heyecanımızı kaybederiz. Bazen yaşadığımız stres o kadar fazla olur ki hareket edemez hale gelir, yaşamdan kaçınırız. Bazen daha iyi hissetmek, doğru kararlar verdiğimizden emin olmak isteriz. Tüm bu durumlarda psikolog desteği almak, yaşanan tüm bu zorlayıcı durumlarla daha iyi başa çıkabilmeyi sağlar.

‘‘Ne zaman psikoloğa gitmeliyim?’’ sorunusunun genel geçer bir cevabı yoktur. Aynı olayı yaşamış, aynı koşullarda olan iki kişinin bu olaydan etkilenişi tamamen farklı olacaktır. Bir kişi bu zorlayıcı durumla başarılı bir biçimde başa çıkabilirken, diğer kişi için bu durumun üstesinden gelmek çok da kolay olmayabilir. İki kişinin de hissettiği duygu ‘‘üzüntü’’ olabilir ama yoğunluğu ve  kişinin işlevselliğini bozuş derecesi farklı olacaktır.

Yaşamda üzüldüğümüz, kızdığımız, umudumuzu yitirdiğimiz durumlarla başarılı bir şekilde, kendi başımıza üstesinden geldiğimiz durumlar elbette var. Bizler her gün bir problem çözme makinesi gibi karşılaştığımız problemleri çözüyor, hayatımızı yoluna koymaya çalışıyoruz. Ve sonrasıda yaşadığımız problemin üstesinden geldikten sonra hayatımıza devam edebiliyoruz. Ama bazen bu sorunla tek başımıza mücadele etmek zorlayıcı olabilir. Bu zorluk derecesinin kişiden kişiye değiştiğini her zaman aklımızda tutmalıyız. Ayrıca daha önce yaşadığımız ve üstesinden geldiğimiz bir durumla yeniden karşılaştığımızda aynı şekilde başarılı olamayabiliriz.

Psikolog desteği almak için belli bir rahatsızlığımın mı olması gerekir?

Belli bir tanısı olan (obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete gibi) ve bu durumdan dolayı yaşamı etkilenen kişilerin psikolog desteği alması kadar, mücadele edilecek açık bir sorunu olmayan kişilerin de yardım alması önemlidir. Bu kişiler için bir psikolog ile görüşmek, gereksiz bir adımdan ziyade durumun kötüleşmesini önleyen bir tedbir olarak görülmelidir.

Psikoloğa gitmek, profesyonel destek almak için yaşamamız gereken durumların bir listesi ya da bir ön koşul yoktur. Bir karar aşamasında kendimizi çıkmazda hissettiğimizde, en sevdiğimiz aktiviteler artık bize zevk vermemeye başladığında, öfkemizi kontrol etmekte zorlandığımız anların sayısı arttığında ve bizim için önemli olan ve yaşamımızı olumsuz etkileyen  her durumda bir psikolog desteği alabilirsiniz.

Unutmamamız gereken bir diğer nokta da ‘‘Çevremdeki herkes sorunlarıyla baş edebiliyor, demek ki ben de başa çıkabilirim’’ demektir. Herkesin kırılganlığının, geçmişten gelen deneyimlerinin ve sınırlarının farklı olduğunu unutmamak gerekir.

Bazen yaşadığımız bir şeyin çok da önemsiz olduğunu bildiğimiz halde bu durumdan olumsuz etkileniriz. Üzülebilir, kaygılanabiliriz. Bu durumun önemsiz olduğuna kendimizi ikna etmeye çalışır ve yardım almaya geç başlayabiliriz. Fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa alınacak olan sonuç da o kadar çabuk olacağını unutmamak gerekir.

Eğer aşağıda belirtilen durumlardan bir veya bir kaçı sizin için tanıdıksa bir psikolog desteği almanın zamanı gelmiş olabilir.

  • Çevrenizdeki kişiler sizin için endişelendiklerini dile getirmeye başladıysa.
  • İlişkileriniz bozulmaya başladıysa.
  • Eskiden zevk aldığınız şeylerden uzaklaşmaya başladıysanız.
  • İş ya da akademik performansınız düşmeye başladıysa.
  • Başa çıkmak için bir madde kullanmaya başladıysanız.
  • Anlam veremediğimiz baş ağrılarınız, karın ağrılarınız olmaya başladıysa.
  • Başınızdan kötü bir olay geçmiş ve bu olayı düşünmeden duramıyorsanız.

Siz de iyi oluş halinizi ve yaşam kalitenizi arttırmak için psikoterapi alabilir, zorlu durum ve duygularla daha sağlıklı bir biçimde başa çıkabilirsiniz.

Psikoterapi süreci ile ilgili sorularınız ve randevu almak için bana ulaşabilirsiniz. Yüz yüze Nişantaşı’nda psikolog desteği alabilir ya da online psikoterapi almayı tercih edebilirsiniz.