ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Sürekli üzüntü, enerjisizlik, günlük hayattan tat alamama, yeme sorunları, uyku sorunları hemen tespit edilebilen önemli depresyon belirtileri olarak sıralanabilir. Fakat depresyon her zaman tahmin edilen semptomlarla açığa çıkmaz. Hemen göze çarpmayan, tanımlanması güç belirtilere sahip depresyon da müdahale edilmesi gereken, kişinin hayatını derinden etkileyen bir durumdur. Depresyon belirtilerinin neler olduğunu bilmek, profesyonel yardım alma yolunda ilk adımı atmada yardımcı olacaktır.

Bir duygu durum bozukluğu olan depresyonun klinik tablosuna baktığımızda üzüntü, suçluluk, düşük öz saygı ve özeleştiri, kötümserlik, motivasyonda değişim belirgin olarak görülen belirtilerdir. Kişinin dünyası yeni bir hal almıştır. depresyondaki bir kişi için eskiden zevkle yapılan şeyler artık anlamsızdır. Evin dağınık olmasının ya da çocuğunun sınavdan kötü not almasının sorumlusu kendisidir. Kişinin duyduğu suçluluk sonucunda yetersiz hissetmesi ve özgüvenini yitirmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Artık kişinin kendi hakkındaki düşünceleri ve kafasındaki imajı tamamen değişmiştir. Çevresindeki kişiler tam tersini söylese de depresyondaki kişinin kafasındaki ses o kadar inandırıcıdır ki kişi kendini suçlu, yetersiz, üzüntülü hissetmeye devam eder.

Depresyon belirtilerinin ne anlama geldiğini daha detaylı inceleyelim. 

Üzüntü. Depresyondaki kişilerde görülen başlıca duygu üzüntüdür. Bu üzüntü gün içindeki yaşanan olumsuzluklardan sonra hissedilen geçici üzüntüden farklıdır. Daha kalıcıdır, her gün kendini gösterir.  Üzüntü duygusu kendini suçlama ve memnuniyet duygusunun kaybı gibi diğer depresyon belirtilerine neden olmaktadır.

Suçluluk. Suçluluk duygusu depresyondaki kişinin  kendine sürekli olarak kötü şeyler yaptığını söylemesine sebep olur. Bu kişiler aşırı bir suçluluk duygusuyla baş etmek zorunda kalırlar. Depresyondaki kişi içinden bir sesin  kendisine durmadan ”Bir şeyleri tamamen yanlış yapıyorsun, kötü bir insansın.” dediğini söyler.  Kişi dünyasında meydana gelen bütün olumsuzluklardan kendini sorumlu tutar. Suçluluk duygusuna çoğu zaman düşük özgüven ve değersizlik duyguları eşlik eder.

Düşük öz saygı ve özeleştiri. Depresif kişi yaşamda aksaklıklarla (ayrılık, başarısızlık, reddedilme…) karşılaştıkça yaşadıklarının anlamını aramaya başlar. Bu arayış sonucunda, yaşanan bütün talihsizliklerin sebebi olarak kendi utanç verici kusurlarını görür. Depresif bir kişi bir ayrılık yaşadığında ayrılığın sebebini düşünür ve  ”Sevilmeye değer biri değilim” sonucuna varır. Ve artık bu senaryoda kişiye acı veren iki farklı durum ortaya çıkmıştır. Birincisi yaşadığı ayrılığın acısı. İkincisi ise kendini inandırdığı ”Sevilmeye değer biri değilim” düşüncesi. Yaşanan durum ”ayrılık” gibi açık ve net bir durum değilse de kişi yine  aynı örüntüyü yaşar. Belirsizlik içeren bir durumda ya da  küçük bir olumsuzluğun yaşandığı zamanlarda, ayrılık sonucunda yaşadığı belirtilere benzer belirtiler ortaya çıkabilir.

Depresyon Belirtileri: Davranış, Düşünce, Duygu, Fiziksel

Depresyonda belirgin olarak ortaya çıkan semptom üzüntü duygusu olsa da aslında depresyona sebep olan asıl nokta düşüncelerdir. Nasıl düşünüyorsanız öyle hissedersiniz. Düşünceler duyguların belirleyicileridir ve duyguların ortaya çıkmasında önemli rolleri vardır. Örneğin karamsar düşünceler depresyon belirtileri olan üzüntü ve ilgi kaybının oluşmasına sebep olur ve kişinin iyi hissettiği zamanlardaki düşüncelerinden tamamen farklıdır.

Depresyon belirtileri  4 farklı alanda toplanabilir: Davranış, Düşünce, Duygu, Fiziksel Belirtiler.

Davranış

Evden dışarı çıkmak istememe.
İşte ya da okuldaki sorumlulukları yerine getirememe.
Yakın arkadaşlardan ve aileden uzaklaşma.
Alkol kullanımı.
Eskiden zevk alınan şeyleri yapmaktan vazgeçme.
Konsantre olamama.

Duygular

Suçluluk.
Sinirlilik.
Ümitsizlik.
Düşük özgüven.
Üzüntü.
Karar vermede güçlük.
Hayal kırıklığı.

Düşünceler

”Yetersizim”.
”Bütün bu olanlar benim suçum”.
”Hiç bir zaman güzel şeyler olmayacak”.
”Yaşam anlamsız”.
”Çevremdeki insanlar ben olmasaydım daha iyi yaşarlardı”.

Fiziksel Belirtiler

Günün büyük çoğuluğunda yorgun hissetme.
İştahın azalması ya da artması.
Kilo alma ya da verme.
Uykuya dalmada güçlük ya da çok fazla uyumak.
Cinsel istek kaybı.
Baş ağrısı

Kendinizi üzgün, isteksiz hissettiğiniz durumlarda kullanabileceğimiz beceriler edinebilir ve kendi başa çıkma yöntemlerinizi de oluşturabilirsiniz. Fakat klinik depresyonun her zaman bir uzman müdahalesi gerektirdiğini unutmamakta fayda var. Depresyonla başa çıkma yöntemleri adlı yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Depresyonun ne kadar büyük etkilerinin olabileceği büyük bir gerçektir. Tedavi edilmeyen depresyon kişinin hayatının her alanının etkilenmesine ve kendini dibe vurmuş hissetmesine sebep olur. Bilişsel Davranışçı Terapi ile depresyon tedavisinde kişinin duygu durumunu etkileyen düşüncelerine odaklanılır. Mantıksız ve işlevsel olmayan düşüncelerin dönüştürülmesi terapinin ana hedefidir.