Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Bir psikolog ile görüşmeye karar verdiniz. Tebrikler! Bu sorunlarınızla baş etmede attığınız önemli bir adım. Peki psikoloğunuzu nasıl seçeceksiniz?
Yaşamda zaman zaman kendimizi problemlerimiz tarafından ele geçirilmiş hissettiğimiz anlar olmaktadır. Bu anların sebebi sevdiğimiz bir yakınımızın ölümü, işten çıkarılmamız, eşimiz ile olan problemler, depresyon, kaygılarımız ve daha birçok sebep olabilir. Bazen de sadece kendimizi eskisi gibi iyi hissetmez ama neler olup bittiğini anlayamayız.
Yaşadığımız problemlerin üstesinden tek başımıza gelemeyeceğimizi hissettiğimizde, hayatımız oldukça etkilenmeye başladığında profesyonel bir uzmandan destek almak isteriz. Profesyonel destek almaya karar verdikten sonraki aşama ise kimden destek almaya karar vermemizdir. Bu noktada karşımıza bir çok seçenek çıkar. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde bu seçenekler daha da artmaktadır. Kafamızın karışması ve doğru kişiyi bulamamaktan korkmanız normaldir.
Danışanlar çok farklı problemler ile bir psikolog ile görüşmek isterler. Psikoterapistler ise farklı yöntemler ile danışanları ile çalışırlar. Bu yüzden sizin için en uygun psikoloğu seçmenizi sağlayacak genel geçer bir kural yoktur. Terapiye başlamadan önce terapiden beklentilerinizi ve problemlerinizi belirlemeniz önemlidir.
Doğru danışan-psikolog eşleşmesi terapiden sağlanacak faydanın artmasını sağlar. Doğru danışan-psikolog eşleşmesini sağlayacak olan etkenler aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Psikoloğun Yetkinliği
Psikoterapistler lisans eğitimlerinden sonra belli terapi ekollerinde eğitim alarak uzmanlaşmış kişilerdir. Örneğin sadece psikoloji lisans eğitimini tamamlamak yetkin bir psikoterapist olmak için yeterli değildir. Sonrasında Bilişsel Davranışçı Terapi gibi bir alanda eğitim almak ve süpervizyon sürecinden geçmek gereklidir. Danışmanlık alacağınız kişinin eğitimlerinin ve sertifikalarının tam olduğundan emin olun. Yetkinlik belki de dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır. Çünkü maalesef ruh sağlığı alanında eğitimi olmayan kişiler, danışanlarına yardımı olmayan ve hatta başlangıçtan daha da kötü hissetmelerine sebep olan yöntemleri kullanmaktadır.
Psikoloğun çalıştığı problemler
Psikologlar bazı rahatsızlıklarda uzmanlaşmış olabilirler. Örneğin bir psikolog duygudurum bozuklukları ile yoğun bir biçimde çalışırken, bir başka psikolog madde kullanımı ile ilgili problemlere yoğunlaşmış olabilir. Kendi psikoloğa başvurma sebebimizi göz önünde bulundurarak danışmanlık alacağınız psikoloğu seçmelisiniz.
Psikoloğun uzmanlık alanı
Psikologlar çocuk, genç veya yetişkin gibi farklı yaş gruplarında uzmanlaşırlar. Kimi psikologların uzmanlık alanı yetişkinler iken diğer bir psikolog sadece çocuk ve ergen alanlarında uzmanlaşmış olabilir. Kendi yaş aralığınıza göre uzmanlaşmış bir psikologtan destek almalısınız. Fakat hem yetişkin hem de çocuk-ergen alanlarında uzmanlaşmış psikologların da olabileceğini unutmamalısınız. Örneğin ben ergen ve yetişkinlerle çalışan bir kinik psikoloğum. Yetişkin Danışmanlığı hakkında detaylı bilgiye buradan, ergen danışmanlığı ile ilgili detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz.
İlk etkileşim
Araştırmalar terapi sürecinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birinin psikolog-danışan arasındaki uyum olduğunu söylemektedir. Aranızda bir uyumun olduğunu, sizi anladığını düşündüğünüz ve beraber çalışmak için motivasyonunuzun olduğu bir psikoloğu seçmelisiniz.
Ulaşım
Psikoloğunuz ile görüşmeleriniz genellikle haftada bir gün şeklinde olacaktır. Bu yüzden her hafta psikoloğunuz ile görüşmeye kolaylıkla gidebileceğiniz bir lokasyon seçmeniz önemlidir. İstanbul gibi büyük bir şehirde yaşıyorsanız ulaşım daha da önemli hale gelecektir. Randevularınıza geç kalacağınız, seansları kaçıracağınız bir yer seçmemeye çalışmak yardımcı olabilir.
Terapiye başlamadan önce psikoloğunuza sorabileceğiniz sorular
- Psikoterapi alanında eğitim aldınız mı? Kaç yıllık psikoterapi tecrübeniz var?
- Uzmanlık alanınız nedir? Yetişkin, ergen ya da çocuk hangi grupla çalışıyorsunuz?
- Hangi terapi yöntemi ile çalışıyorsunuz? Bu yöntem bilimsel destekleri olan bir yöntem midir?
- Daha önce benim problemime benzer bir problemi olan biriyle çalıştınız mı?
- Seans ücretiniz nedir?
- Çalışma saatleriniz nedir?
Yukarıdaki soruları psikoloğunuza sormakta kendinizi özgürce sorabilirsiniz. Bu şekilde hem kafanızdaki sorulara cevap bulacak hem de sizin için en uygun psikoloğu seçebileceksiniz.