ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt

Corona Virüs Sürecinde Online Terapi

Online terapinin psikoterapideki kullanımı tüm dünyada gün geçtikçe artmakta. Mesafeleri ortadan kaldırması ve seansların planlanmasına getirdiği esneklik bu artışın en önemli iki sebebi. Corona virüs sürecinde terapinin online şekline olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla. 

İnternet tabanlı müdahaleler, online psikolog ve danışanın zamanlarından tasarruf etmelerine, bekleme listelerinin azalmasına, seyahat sürelerinin kısalmasına ve diğer geleneksel tedavi biçimlerine kolayca erişemeyen kişilerin tedaviye ulaşmalarına yardımcı.

COVID-19 nedeniyle evlerimizde kaldığımız ya da elimizden geldiğince evde kalmaya çalıştığımız bu süreçte online terapi, danışanların tedaviye ulaşmalarına ya da tedavilerine devam etmelerine yardımcı yeni bir yol sunuyor. Bu nedenle online terapinin ne olduğu, kime online psikolog dendiği ve online sürecin etkinliği ile ilgili sorular gündeme geldi.

Online terapi hizmeti veren bir klinik psikolog olarak, bu yazımda sıklıkla karşılaştığım sorulara cevap vermeye çalışacağım. Eğer online terapi ile ilgili farklı sorularınız varsa bana [email protected] adresine mail atarak ya da iletişim sayfasındaki formu doldurarak ulaşabilirsiniz.

nick morrison FHnnjk1Yj7Y unsplash

Online terapi ile geleneksel yüz yüze terapinin etkinliği arasında bir fark var mı?

Online terapinin etkinliği üzerine yapılan çalışmaların sayısı gün geçtikçe artmakta ve umut verici sonuçlara ulaşılmaktadır. Bu çalışmalardan biri Kanada Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlanan ve  Online Bilişsel Davranışçı Terapi’nin (OBDT) depresyon ve anksiyete üzerindeki etkisini inceleyen çalışma. Çalışmanın sonucu online terapinin bahsedilen rahatsızlıklar için etkili sonuçları olduğunu göstermekte.

1.500 (%67 kadın ve ortalama yaş 40) katılımcının yer aldığı diğer bir çalışmada ise yaygın psikolojik problemlerde online terapinin etkinliği araştırılmış. Depresyon, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve tükenmişlik sendromu nedeniyle tedaviye başvuran katılımcılar online terapi ile tedavi ediliyor. Katılımcılar tedavi başlangıcında, tedaviden hemen sonra ve 6 ay ve 1 yıl sonra gerçekleşen  takip seanslarında test ediliyor.  Araştırmanın sonuçları tedaviyi takip eden bir yıllık süreçte birincil semptomların (şikayetlerin) azaldığını ortaya koymakta. Ayrıca katılımcılar hasta memnuniyeti ve tedaviye uyum noktalarında sorun yaşamadıkları bildirilmiş.

Sonuçlar, online terapinin rutin uygulamalarda klinik çalışmalarda olduğu kadar etkili olabileceğini göstermektedir.

Online terapi herkes için uygun bir seçenek mi?

Araştırmalar online terapinin etkili ve güvenilir olduğunu gösterse de, online görüşmeler herkes için doğru bir seçenek olmayabilir.  Madde bağımlılığı, şiddetli depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik durumlar da dahil olmak üzere daha ciddi rahatsızlıklar, online tedavinin sağlayabileceğinden daha fazlasını gerektirir. O nedenle bu rahatsızlıklar için online terapi uygun bir seçenek değildir. 

Sizin için online terapinin uygun olup olmadığını öğrenmek için bir uzmanla görüşebilirsiniz. Gerekli yönlendirmeler ve tedavi alternatifleri size sunulacaktır. Dilerseniz endişeleriniz hakkında bilgi almak için bana mail yoluyla ulaşabilirsiniz. 

Online başladığım tedavime ofis ortamında devam edebilir miyim?

Evet, online başladığınız tedavinize yüz yüze devam edebilirsiniz. Terapi süresince online ve yüz yüze terapi her zaman beraber kullanılabilir. İlk tercihim geleneksel yüz yüze terapi ancak son zamanlarda desteğe ihtiyacım olduğunu hissediyorum diyen kişilerin sayısı oldukça fazla.

Seanslar ne sıklıkla gerçekleşiyor ve ne kadar sürüyor?

Seanslar haftada bir gerçekleşiyor ve 50 dk. sürüyor. Ancak tedaviden beklentilerinize ve özel durumlarınıza göre daha seyrek ya da sık seans aralıklarını terapistiniz ile görüşebilirsiniz. 

Referanslar:

Canadian Medical Association Journal. (2015, November 2). Online cognitive behavioral therapy benefits people with depression, anxiety. ScienceDaily.

Ruwaard J, Lange A, Schrieken B, Dolan CV, Emmelkamp P (2012) The Effectiveness of Online Cognitive Behavioral Treatment in Routine Clinical Practice. PLoS ONE 7(7): e40089.