ozge logo light
İletişim
[email protected]
0530 447 69 43
Kültür Mahallesi 1380 Sokak Alyans Apartmanı B Blok No:4 D:12, 35220 Konak / İzmir
Sosyal
Image Alt

Egzersiz ve Psikolojik Sağlık

Düzenli egzersizin beden sağlığına faydaları kuşkusuz. Ancak egzersizin fiziksel olarak sizi güçlendirirken aynı zamanda psikolojik sağlık için de iyileştirici olabileceğini biliyor muydunuz?

Egzersizin faydalarına örnekler

Psikolojik bağışıklık sistemini güçlendirerek olası hastalıklara karşı korur.
Sürmekte olan ruh sağlığı problemlerini daha hafif atlatmaya yardımcıdır.
Alışkanlık haline gelen egzersiz, kendinize verdiğiniz değer algısını arttırabilir, kendinizi daha güçlü hissetmenize yardımcı olabilir. Görüşünüzde olan değişimler ve hedefinize ulaştığınızda ortaya çıkan başarı hissi özgüveni destekler.
Elinizdeki işe daha iyi odaklanmanıza ve zihninizin daha berrak olmasına yardım eder.
Egzersiz ile yaşa bağlı gelişen demans ve bilişsel gerileme problemlerinin önlenmesi ve var olan problemlerin ilerlemesinin durması sağlanabilir.
Gün içinde yapılan kısa egzersizler bile uykuyu düzene sokmada yeterlidir. Uyku öncesi yapılan esneme hareketleri ise uykuya geçişi kolaylaştırabilir.
Grup halinde yapılan sporlar sosyalleşme olanağı sağlar. Yalnızlık duygusunu azaltmaya yardımcı olur.

Hangi egzersiz ne kadar süre yapılmalı?

Araştırmalar, haftada 3-5 gün, 30-35 dakika yapılan orta seviyedeki egzersizin psikolojik sağlığı desteklemede en uygun seçenek olduğunu bulmuştur. Orta şu anlama gelir. Normalden biraz daha hızlı ve derin nefes alınır ama nefessiz kalınmaz. Örneğin, yürürken sohbet edebilirsiniz ancak şarkı söylemek sizi zorlamalı. Vücut ısınız artar ancak aşırı terlemezsiniz.

Egzersiz psikolojik sağlığı nasıl destekler?

Fiziksel aktivite sırasında mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin salınımı tetiklenir. Endorfin, anksiyete ve depresyon üzerinde olumlu etkileri olan bir hormondur. Güncel araştırmalar egzersizin depresyon tedavisinde antidepresanlar kadar etkili bir tedavi seçeneği olabileceğini gösteriyor.

Ayrıca dopamin, norepinefrin ve serotonin hormonlarının salınımı artar. Dopamin duygusal tepkilerin düzenlenmesinde rol oynayan bir hormondur. Norepinefrin uyanıklık, dikkat, hafıza ve stres tepkisini düzenler. Serotonin seviyesini yükseltmek ise olumlu duyguları ve genel sağlık hissini artırır. Depresyondan genellikle olumsuz etkilenen iştahı ve uyku döngülerini iyileştirmeye yardımcıdır.

Güncel olarak depresyon ya da anksiyete gibi bir sorunla başa çıkmaya çalışan kişiler için egzersiz ayrı bir stres kaynağı haline gelmemeli. Eğer egzersiz yapacak enerjiyi ve motivasyonu bulamıyorsanız kendinize kızmayın, suçlu hissetmeyin. Küçük adımlarla egzersiz rutini oluşturmaya çalışın. Günde 10 dakika yapılan egzersizin bile güzel bir başlangıç olabileceğini unutmayın.