Online Terapi’ye Başlamadan Önce Bilmeniz Gerekenler
“Online terapi mi yoksa yüz yüze terapi mi daha etkili?” sorusu, diğer psikologlar gibi benim de en sık aldığım sorulardan biri. Bu soruya açıklık getirebilmek için öncelikle online terapi ve online psikolog kavramlarının tanımlarına bakalım. Literatürde birbirinden farklı online terapi ve online psikolog tanımları olsa da, genel olarak bu kavramları şu şekilde tanımlayabiliriz. Online terapi, psikoterapi hizmeti veren uzmanlar ile danışanları birbirine bağlamak için internet’i kullanan her türlü profesyonel terapötik etkileşimdir. Online psikolog ise interneti uygulama aracı olarak kullanarak psikoterapi yapan uzmanlara verilen isimdir.
Online terapi ile ilgili daha detaylı bilgiye aşağıda linkini verdiğim yazımdan ulaşabilirsiniz.
Toplumda online terapi yapan kişi ile yüz yüze terapi terapi yapan kişilerin farklı kişiler olduğu algısı olabiliyor. Ancak tanımlardan da anlaşılacağı gibi online terapi hizmeti de yüz yüze terapi yapan psikoterapistler tarafından verilir.
Yüze terapi gibi online terapi de psikoterapi hizmeti çatısı altındadır. Terapinin uygulanış şeklindeki farklılıktan dolayı bu kavramlar oluşmuştur. Öte yandan içerik ve süreç açısından bir fark bulunmamaktadır.
Online Terapi Neden Tercih Ediliyor?
- Online terapinin yüz yüze terapiye kıyasla sağladığı olanaklar, gittikçe daha fazla tercih edilmesine yol açıyor.
- Online terapi rahatlık sağlıyor. Terapiste ulaşmak için daha az zaman ve emek gerektiriyor.
- Online iletişim, özellikle genç yetişkinler veya teknolojiyi sık kullananlar için oldukça rahat. Bazı danışanlar online iletişimi özel konuları konuşmak ve bilgi paylaşımında bulunmak için daha elverişli bulabiliyor.
- Ofise gidemeyenlere erişim sağlıyor. Evden çıkmaları kolay olmayan, kırsal kesimlerde yaşayan, yurtdışında yaşayıp Türkçe konuşan bir psikolog ile görüşme şansı kısıtlı olan kişiler için terapiyi ulaşılabilir kılıyor.
Seçtiğiniz kişi terapi yapmak için yetkin mi?
Terapinin etkinliğini belirleyen en önemli unsurun, psikoterapistin eğitimi ve deneyimi ile danışan ve terapist arasında kurulan bağın kalitesi olduğunu belirtmekte fayda var. Online kelimesi psikoterapiye başlamak isteyen kişilerin aklını karıştırabiliyor. Öte yandan bilgiye ulaşımın oldukça hızlı ve kolay olduğu günümüzde birçok kişi terapist olduğunu iddia edebiliyor. Bu nedenle kanıta dayalı psikoterapi hizmeti aldığınızı bilmek, her zaman kolay olmayabilir. Tespitinizin eğitimini ve diplomalarını sormaktan çekinmeyin.
Teknoloji bilgisi gerekli mi?
Online terapi için sadece internet bağlantısına ve kamera/mikrofonu olan bir cihaza (bilgisayar, tablet ya da telefon) ihtiyacınız var. Teknoloji bilginizin kısıtlı olması kesinlikle bir engel değil.
Seans ücreti nasıl ödenir?
Ben seans ödemelerini havale/EFT ya da kredi kartı ile almaktayım. Her terapist farklı şekillerde ödeme alabilir. Sorun yaşamamak için başlangıçta ödeme bilgisini terapistinize sormak faydalı olacaktır.